הוא מי שהוא טוען שהוא?!

 

חבר כנסת מפורסם מגיע לשער כניסה לגוף ציבורי ומבקש להכנס ללא בידוק בטחוני – מה על המאבטח לעשות ומה המשמעות החוקית של הדברים?

 

לא פעם נתקלים מאבטחים במצבים בהם אנשים טוענים כי הם פטורים מבידוק מסיבות שונות הנוגעות לתפקידם, עברם וכו'. מדובר במי שטוען שהנו חבר כנסת, שופט, קצין בכיר בצבא או במשטרה, שוטרים ואנשי שב"כ. מצאנו לנכון להתייחס לסוגיה זו, שכן התרשמנו מהקולות העולים מהשטח, כי קיים צורך בהסבר ברור וחד משמעי לעניין התנהלות המאבטח בסיטואציה שתוארה, בפרט לאור העובדה, כי פעמים רבות לא יכיר המאבטח את העומד מולו, למרות המעמד הציבורי לו זוכה.

 

מדובר בהחלט במצב עדין, בו המאבטח חייב להפעיל את סמכויותיו בתבונה וברגישות, תוך שימת לב לעובדה כי ייתכן ואכן מדובר באישיות רמת דרג או לפחות כזו הפטורה מבידוק. מאידך, יש להזהר שכן ייתכן ומדובר במתחזה, אפילו כזה אשר מבקש לנצל את המצב לשם הוצאה לפועל של פעילות מסוכנת.

 

בפתח הדברים יש להבהיר, כי מתן פטור מבידוק ייערך בראש ובראשונה לפי הוראות הפק"מ. כלומר, יש מתקנים בהם לתעודת קצין אין משמעות בכל הנוגע לכניסה שכן הציבור כולו מורשה להכנס אליהם (בית חולים למשל או המוסד לביטוח לאומי) ואחרים בהם ניתן פטור לאוכלוסיה מסוימת (למשל, עורכי דין בבית משפט). בנוסף, ראוי להפעיל תמיד שיקול דעת בהתאם לנסיבות המקרה (למשל אם מדובר באישה בהריון, לא בטוח שחייבים לבדוק אותה במגנומטר ידני אם היא חוששת לפגיעה בבריאות העובר וייתכן וניתן להסתפק בתשאול והצגת תעודה מזהה). כאמור, הכל בהתאם לפק"מ ואופי המתקן.

 

בנוסף, חשוב להדגיש ביחס למצב בו מאבטח עומד בפני ההתלבטות האם לפטור אדם מבידוק ביטחוני בשל טענה כי זהות האדם מצדיקה פטור שכזה שהמאבטח רשאי להפעיל ולפעול לפי סמכות ההזדהות, המנויה כאחת מסמכויות המאבטח שלו.

 

כידוע, במסגרת סמכות ההזדהות הנתונה למאבטח רשאי הוא לדרוש מאדם, בין היתר בכניסה למתקן, למסור לו את שמו ומענו ולהציג לפניו תעודת זהות או תעודה רשמית אחרת המעידה על זהותו ושהוא חייב בהחזקתה לפי הוראות כל דין.

 

לפני מתן פטור מבידוק ביטחוני בשל מעמדו או תפקידו של אדם, חייב המאבטח לוודא על ידי עיון בתעודה רשמית, כי אותו אדם הטוען שמעמדו מקנה לו פטור מבידוק, אכן מחזיק בתעודה התואמת את המעמד לו טוען.

 

כך לדוגמא, אם אדם מזדהה בעל פה כחבר כנסת ובשל כך מבקש פטור מבידוק ביטחוני, על המאבטח לוודא את זהותו של אותו אדם באמצעות סמכות ההזדהות ולאמת זאת בעזרת תעודה רשמית המוגשת לו.

 

יובהר, כי אם אותו אדם הטוען לפטור מבידוק לא ממציא תעודה רשמית המעידה על מעמדו, אין חובה להתייחס כאליו כאל בעל הסטטוס לו הוא טוען שכן זהותו לא אומתה. במקרה זה אנו ממליצים לפעול בנימוס ובמקצועיות ולהסביר לאותו אדם כי יש צורך בתעודה רשמית שתתאים לסטטוס לו טוען וכי ללא אותו תיעוד, לא ניתן יהיה להעניק את הפטור המבוקש.

 

במצב זה, נכון יהיה להמשיך עם נוהל הבידוק הסטנדרטי ולבצע בידוק ביטחוני כנדרש כלפי כל אדם.

 

אנו ממליצים, כי חידוד זה יועבר למאבטחים תוך מתן דגש על העובדה, כי אם מדובר באישיות ציבורית המוכרת בדרך כלל לאזרחים במדינה אך במקרה הנדון אינה מוכרת למאבטח, אי מתן הפטור או בקשת ההזדהות עלולה לפגוע באותו אדם, ותגובה זו עשויה להפוך את הסיטואציה לאירוע תקשורתי שיציג בצורה לא מחמיאה את המתקן או הגוף.

 

על כן, יש להדגיש את התנהלותו של המאבטח והרגישות הבין-אישית אשר תפקידה לפוגג את הסיטואציה ולגרום לאותה אישיות לשתף פעולה עם הבידוק מבלי לוותר על חובתו הביטחונית והפעלת סמכויותיו.

 

  

פעולה בהסכמה, האומנם?
הפתרון לדילמות, נגישות החוק ונהלי העבודה בשטח.
זיכוי חשוד עקב פעולה בחוסר סמכות וההשלכות האפשריות כלפי מערך האבטחה
חוות דעת משפטית -איזוק במהלך עיכוב
סמכות העיכוב קמה כאשר מתעורר חשד סביר שאדם נושא שלא כדין נשק או עומד לעשות שימוש שלא כדין בנשק, או כאשר מתעורר חשד סביר כי אדם עומד לבצע עבירה העלולה לסכן את ביטחונו של אדם/ציבור/מדינה.
האם משטרת ישראל מנחה להשתמש בתרסיס פלפל שאינו חוקי?
בשנת 2010 הוציאה משטרת ישראל נוהל בשם "שימוש בתרסיס פלפל על ידי מאבטחים". נוהל זה נכתב נוכח ההבנה, כי במהלך הפעילות השוטפת של מערכי האבטחה עלה צורך להעניק למאבטחים כלי נוסף שיאפשר להם לממש את סמכויותיהם תוך הפעלת שימוש בכוח אך מנגד גם לגרום להקטנת הצורך בשימוש בכוח פיזי שעלול לגרום נזק מתמשך, או שימוש בנשק חם.
שימוש נכון בטרמינולוגיה על ידי מאבטחים
משרדנו מעביר מספר פעמים בשבוע הדרכות לקבוצות שונות של מאבטחים הפועלים בקרב גופים שונים ומגוונים. אך למרות ההבדל בין הגופים והגורמים המנחים אותם, אנו נתקלים בשימוש דומה מצד המאבטחים במילים אשר מבטאות מונחים אותם הם לומדים במסגרת תחומים אחרים בהכשרתם.
אמצעי וכוונה- נוהל ולא חוק!
במסגרת השיעורים העיוניים המהווים כיום חלק אינטגראלי מכל קורס אבטחה במדינת ישראל מחיובים החניכים ללמוד את הוראות הפתיחה באש. מעל לכל הנהלים שלומדים החניכים בולט משפט אחד שאותו צריכים כל החניכים לשנן: זיהוי "אמצעי וכוונה מיידי ומוחשי".

הרשמה לניוזלטר